Najlepszy generator ozonu dla producentów żywności

generator ozonu

Spis treści

Niemal dwa wieki temu niemiecki chemik odkrył ozon. Cząsteczka tego gazu składa się z trzech atomów tlenu, skutecznie redukując szkodliwe drobnoustroje. Ozon znajduje obecnie zastosowanie w wielu branżach przemysłu m.in. w branży spożywczej. W celu jego wytwarzania stosowane są generatory ozonu. Jaki generator ozonu może być stosowany przez producentów żywności? Wyjaśniamy.

Ozonowanie żywności – zalety dezynfekcji ozonem

Dezynfekcja ozonem to jeden z najskuteczniejszych sposobów walki m.in. z chorobotwórczymi bakteriami. Ozon stosowany jest w celu dezynfekcji różnych produktów spożywczych, a także miejsc ich przechowywania oraz pozwala usunąć patogeny z wody pitnej. Gaz ten wykazuje silne działanie utleniające, które prowadzi do niszczenia bakterii, wirusów, zarodników grzybów pleśniowych, a także pasożytów, ograniczając zastosowanie szkodliwej chemii, dzięki czemu możemy spożywać zdrową żywność. Co bardzo ważne, drobnoustroje np. bakteria E.coli nie uodparniają się na działanie wytwarzanego przez generatory ozonu gazu – ozon skutecznie zabija szkodliwe patogeny, nawet jeżeli jest stosowany przez długi czas.

Dezynfekcja ozonem jest bezpieczna dla ludzi – ozon szybko ulega rozpadowi, jednak ze względu na działanie drażniące, musi być stosowany z zachowaniem odpowiednich zasad bezpieczeństwa.

Jaki ozonator do dezynfekcji żywności wybrać?

W branży spożywczej powinny być stosowane jedynie najwyższej jakości, certyfikowane ozonatory. Takie urządzenia oferuje np. polska firma Klimawent, w której asortymencie dostępny jest niezawodny generator ozonu KILLVIR.

Ozonator do zastosowania w branży spożywczej musi cechować się podwyższoną wydajnością i niezawodnym działaniem. Certyfikowane urządzenia doskonale sprawdzają się nawet w przypadku częstego użytkowania, dzięki czemu inwestycja w zakup wysokiej jakości ozonatora jest bardzo opłacalna. Wysokiej jakości ozonatory to urządzenia, które gwarantują bezpieczeństwo stosowania przy zachowaniu zasad prawidłowego korzystania z urządzenia.

Podsumowując, w przemyśle spożywczym powinny być stosowane jedynie certyfikowane ozonatory, których skuteczność działania została potwierdzona licznymi testami. Profesjonalny generator ozonu do zastosowania w branży spożywczej musi być używany zgodnie z zasadami bezpieczeństwa.

Powiązane artykuły