NAINOWSZE

Czym charakteryzują się środki czystości przeznaczone do użytku w branży gastronomicznej?

srodki czystosci w gastronomii

Spis treści

Higiena w gastronomii to podstawa. Nie tylko dlatego, że podlegają ona kontroli sanepidu, ale również z tego powodu, że brudny lokal to lokal, który szybko straci klientów. Dlatego dbanie o porządek to jedna z najważniejszych kwestii przy prowadzeniu firmy gastronomicznej. Jakie środki czystości najlepiej sprawdzą się w tej branży? Czym powinny się charakteryzować?

Środki czystości niezbędne w branży gastronomicznej

Chemia profesjonalna niezbędna w gastronomii to oczywiście środki usuwające tłuszcz i przypalenia. Najczęściej można je spotkać w postaci koncentratów, które rozcieńcza się z wodą. Ich wysoka skuteczność sprawia, że nie musimy mocno szorować, aby pozbyć się nawet najgorszych zabrudzeń. Must have w każdym lokalu gastronomicznym to także preparaty dezynfekujące do blatów i stołów, płyny do mycia naczyń, odkamieniacze czy produkty do mycia powierzchni szklanych. Nie zapominajmy także o środkach czyszczących do toalet, o które również trzeba dbać.

Czym powinny charakteryzować się środki czystości dla branży gastronomicznej?

W lokalu gastronomicznym nietrudno o zabrudzenia, przypalenia, czy tłuste plamy. Zazwyczaj nie ma zbyt wiele czasu na to, żeby je długo szorować. W związku z tym chemia profesjonalna dla branży gastronomicznej musi się cechować skutecznym, a więc także szybkim działaniem. Muszą to być detergenty silnie skoncentrowane, aby wystarczyło zaledwie jedno przetarcie, by pozbyć się zabrudzeń. Warto mieć na uwadze, że takie środki służą również do sprzątania powierzchni np. stołów czy barów. Ich zadaniem jest nie tylko usuwanie kurzu czy plam, ale także dezynfekcja powierzchni. W związku z tym muszą mieć działanie bakteriobójcze.

Czy środki czystości do gastronomii mogą być ekologiczne?

Coraz większa troska o środowisko naturalne spowodowała, że na rynku pojawia się coraz więcej ekologicznych środków do czyszczenia. Również specjalistyczne detergenty dla branży gastronomicznej mogą być przyjazne naturze. Takie produkty ma w swojej ofercie np. dystrybutor chemii profesjonalnej Petrus Serwis. Ekologiczna chemia profesjonalna wyróżnia się łagodnym i niedrażniącym zapachem, a więc jest bezpieczna również dla alergików. Jest biodegradowalna, a jej skład opiera się na naturalnych składnikach. Jednocześnie są to produkty o wysokiej skuteczności.

Powiązane artykuły