NAINOWSZE

Sezon na barbecue w pełni. Odśwież swoje menu i szukaj przepisów na grilla

Sezon grillowy

Spis treści

Słoneczna pogoda, wakacyjny klimat i długie letnie wieczory to idealna okazja na grilla. Ciepłe miesiące jak żadne inne oferują niezliczone możliwości i bogactwo różnorodnych smaków. Aby jeszcze bardziej urozmaicić swoje grillowane przysmaki, możesz wykorzystać nieoczywisty składnik, jakim jest sos sojowy Kikkoman. To nie tylko przyprawa znana w kuchni azjatyckiej, ale także doskonały dodatek do bardziej tradycyjnych dań. 


Uczta na świeżym powietrzu

Wakacje, piękna pogoda, sielska atmosfera – to wszystko gwarantuje udanego grilla. W takich okolicznościach można nie tylko smacznie zjeść, ale także miło spędzić czas. Dodatkowo barbecue to świetna alternatywa dla naszej codziennej diety. Na grilla można wrzucić dosłownie wszystko, na co przyjdzie ochota, a więc nie tylko mięsa czy ryby, ale również warzywa i sery. Różnorodność, jaką daje grillowanie, może być źródłem inspiracji do poszukiwania nowych rozwiązań. Powodzenie każdego kulinarnego eksperymentu zapewni sos sojowy Kikkoman.

Sos sojowy – nieodłączny element twojej kuchni

Naturalnie fermentowany sos sojowy Kikkoman wyróżnia jego prosta receptura. Złożony z jedynie 4 starannie dobranych składników, czyli wody, soi, pszenicy oraz soli, gwarantuje pełnię smaku bez sztucznych dodatków. Choć mogłoby się wydawać, że sprawdzi się jedynie w potrawach azjatyckich, coraz częściej pojawia się jako podstawowy element każdej kuchni. Jego uniwersalność sprawia, że może z łatwością zastąpić wiele przypraw, w tym nawet samą sól. Jak to możliwe? Bogaty smak umami doda wrażenia pełni każdej potrawie.

Grillowanie w nowej odsłonie

Zaserwuj znane potrawy inaczej, a wakacyjny grill na pewno zapadnie gościom w pamięć. Wykorzystaj naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman, nie bój się zastąpić nim nawet zwykłej soli. Sos sojowy, bogaty w piąty smak umami, sprawia, że potrawy będą bardzo wyraziste i satysfakcjonujące. Bogaty aromat flagowego produktu marki Kikkoman jest nie do podrobienia i odmieni charakter każdej potrawy.

Możesz podkręcić smak swojej marynaty, używając sosu sojowego jako jej podstawowego składnika. Sos Kikkoman świetnie komponuje się z innymi składnikami, takimi jak miód, sok z pomarańczy, oliwa, kurkuma czy musztarda. Do tego trochę pieprzu, świeże zioła, czosnek i idealna marynata gotowa! Aby mięso, ryby i warzywa miały wyjątkowy smak, pozostaw je w marynacie na kilka godzin przed grillowaniem.

Głównym daniom z grilla często towarzyszą sałatki i dipy. Do przygotowania smacznego dressingu wystarczy połączyć sos sojowy Kikkoman i ulubione dodatki. Ocet winny, jogurt, płatki chilli, siekana mięta, czarny sezam – pole dla wyobraźni jest nieograniczone. Przyrządzając świeży dressing sałatkowy, warto trzymać się zasady, że na jedną łyżkę stołową oleju przypada jedna łyżka sosu.

Kolorowe warzywa z dipem sojowo-oliwkowym z grilla

Składniki na 4 porcje:

120 g słodkich ziemniaków

120 g marchewek

240 g małych ziemniaków

120 g cukinii

100 g żółtej papryki

120 g brokułów

12 pomidorków koktajlowych (około 120 g)

3-4 łyżki stołowe oliwy z oliwek

1 łyżka stołowa naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman

zioła wedle uznania, na przykład oregano, liść laurowy

200 ml bulionu warzywnego

Na dip sojowo-oliwkowy:

4 łyżki stołowe naturalnie warzonego sosu sojowego od Kikkoman (około 40 ml)

60 g zielonych oliwek (bez pestek)

¼ łyżki stołowej soku z cytryny

6 łyżek stołowych oliwy z oliwek

4 łyżki stołowe sosu jabłkowego

2 łyżki stołowe orzeszków piniowych

1 łyżeczka cukru

2 łyżeczki kaparów

sok z połówki limonki

Obierz, a następnie pokrój na kawałki ziemniaki i marchewkę. Gotuj wszystko przez około 5 minut. Umyj pozostałe warzywa. Paprykę razem z cukinią pokrój na kawałki wielkości kęsa. Brokuły pokrój w różyczki.

Rozgrzej grilla. Wymieszaj oliwę z oliwek i sos sojowy w dużej misce. Dodaj ziemniaki i warzywa z wybranymi ziołami i wymieszaj.

Wlej bulion warzywny do dużego naczynia żaroodpornego. Ułóż warzywa na wierzchu i piecz w rozgrzanym grillu przez 20-25 minut.

Przygotuj dip z sosu sojowego i oliwek. Zmiksuj w blenderze wszystkie składniki oprócz kaparów. Posiekaj kapary i dodaj. Wyjmij blachę lub naczynie żaroodporne z piekarnika. Skrop dipem z sosu sojowego z oliwkami. Podawaj z chlebem dla smaku. Przepis z powodzeniem możesz wykonać na grillu lub w piekarniku.

W poszukiwaniu kolejnych przepisów, zapraszamy na naszą stronę: https://www.kikkoman.pl/przepisy/c/1626/

Kikkoman to światowy lider na rynku sosu sojowego. Naturalnie warzony, złożony z 4 składników, jest znany milionom miłośników kuchni. Na sukces marki pracuje 7000 osób na całym świecie, a około 400 milionów litrów sosu sojowego Kikkoman transportuje się do sklepów każdego roku. Marka pojawiła się w Europie, kiedy w 1973 w Niemczech otwarto japońską restaurację, gdzie klienci mieli okazję poznać jej wyjątkowy produkt. W 1997 roku w Holandii powstał pierwszy europejski zakład produkcyjny, który wciąż wytwarza sos sojowy Kikkoman na cały rynek Starego Kontynentu.

Powiązane artykuły