NAINOWSZE

Jakie wina podawać do ulubionych, letnich dań?

Spis treści

Smaczny posiłek z kieliszkiem wina może uprzyjemnić każdy, letni dzień niezależnie, czy spędzamy go w domowym zaciszu, na balkonie, czy z bliskimi w ogrodzie przy grillu. W tym artykule podpowiadamy jak odpowiednio dobierać wino, by podkreślić i uwydatnić smak najpopularniejszych, wakacyjnych dań.

Letnie sałatki i przekąski

Sałaty ze świeżych warzyw dobrze komponują się z winami białymi. Dobrym wyborem będzie tu zarówno wytrawny i aromatyczny riesling, jak również lekkie i orzeźwiające verdicchio. Subtelne dolcetto ze względu na niską kwasowość i rustykalny charakter dobrze komponuje się z deską wędlin i serów. Pinot grigio będzie zaś dobrym kompanem do: owoców morza, prosciutto lub serrano z melonem, a także mozzarelli z pomidorami i bazylią. Natomiast młode i rustykalne chianti świetnie pasuje do bruschetty z pomidorami lub pieczoną papryką, a także sera pecorino. A jeśli już o serach mowa to tutaj „dobrych rad” w zależności od gatunku jest więcej:

– Dobierając wino do serów pamiętajmy, że im są bardziej intensywne w smaku i zapachu, tym bardziej wyraziste wino powinno im towarzyszyć. Do tych z porostem białej pleśni pasują wina białe i różowe, a do kozich sauvignon blanc. Do serów miękkich i bardzo tłustych można podać wino musujące, natomiast wina białe i słodkie, jak sauternes, czy czerwone porto pasują do serów z przerostem niebieskiej pleśni. Starzony cabernet zaś świetnie komponuje się z cheddarem i wędzonym oscypkiem. – podpowiada Jan Czyż z firmy Kondrat Wina Wybrane.

Wino do dań z grilla

Lato to przede wszystkim sezon na dania z rusztu. Przy dobieraniu wina warto wziąć pod uwagę zarówno poziom wysmażenia jak i grubość porcji. Do grillowanej wołowiny najlepsze będzie wino czerwone. W przypadku grubych steków garbniki zawarte w winie będą dobrze współgrały i harmonijnie uzupełniały się z białkiem i tłuszczem. Tu świetnie sprawdzą się wina na bazie takich szczepów jak argentyński malbec, czy chilijskie carménère. Warto również połączyć steka z tannatem który na języku przypomina smakiem wiśnię, porzeczkę, czy też gorzką czekoladę. Natomiast do cienkich i dobrze wysmażonych porcji bardziej pasują lżejsze i gładsze wina z wyczuwalnym owocem. Udanym połączeniem będzie tu primitivo o aromacie wiśni i malin. W przypadku ryb sprawdzą się przede wszystkim wina lekkie i orzeźwiające jak chenin blanc, vinho verde i verdello.

Na spotkania w większym gronie dobrym rozwiązaniem mogą być również wina w opakowaniu typu bag-in-box (z kranikiem), który są wygodniejsze w użyciu, mają lżejsze opakowania, a także w przeliczeniu na litr są tańsze niż tradycyjne wina w butelkach. Warto także pamiętać, że przydatność wina w opakowaniu próżniowym po otwarciu kurka to 6 tygodni.

Lody i wino

Wino świetnie komponuje się także z lodami. Dobrym wyborem będzie zarówno musujące z oznaczeniem doux, jak również słodka wersja tokaja szamorodni. Wino możemy podać zarówno w kieliszku obok deseru jak i delikatnie polać przygotowane w pucharkach porcje. Tokaj szczególnie dobrze komponuje się z lodami waniliowymi, bo nieco wzmacnia ich smak. Przy innych, letnich deserach pamiętajmy tylko o prostej zasadzie: wino powinno mieć więcej słodyczy niż słodka porcja na talerzyku. W przeciwnym razie wino będzie miało nieprzyjemny smak i uwydatniony akcent alkoholu.

– Pamiętajmy, że rady dotyczące łączenia wina z jedzeniem mają jedną, „podstawową” wadę: to tylko teoria. Zachęcam do próbowania różnych połączeń. Nie ograniczajmy się do tych najbardziej standardowych, ponieważ sposób przyrządzenia danej potrawy, użyte przyprawy czy dodatki mogą diametralnie zmienić jej smak. Według mnie dobrze jest mieć w zasięgu ręki różne rodzaje win: od musującego, przez aromatyczne białe, lekko słodkie i cięższe czerwone. Znajomość podstawowych schematów i połączeń jest przydatna, ale nie bójmy się eksperymentować.– podsumowuje Mikołaj Kondrat, prezes Kondrat Wina Wybrane.

Powiązane artykuły